Bőségesen jutott állami pénz a Városi Civil Alapból a szolnoki egyesületeknek

Megosztás

Ön hallott már a Városi Civil Alap (VCA) nevű pályázati lehetőségről? Nem csoda, ha nem, a kormányzat egyelőre harmadik alkalommal vetette be 2021 és 2022 után az idei önkormányzati választás előtt pár hónappal. A VálaszOnline megfogalmazása szerint egész egyszerűen egy gigantikus álcivil hálózat kiépüléséről van szó, most megnéztük, mely szolnoki és Szolnok megyei egyesületek jártak igazán jól.

Miután a kormánynak sikerült jól összevesznie a Norvég Alappal, aminek következtében 77 milliárd forintnyi fejlesztésről, oktatási, kulturális programoktól estek el a civil szervezetek és az önkormányzatok, kitalálták az „idegen érdekektől mentes” Városi Civil Alapot. 2021-ben 4,4 milliárdos kerettel indult a projekt, majd emelkedett 4,8 milliárdra az országgyűlési választás és az idei helyhatósági voksolás évében.

A VálaszOnline a teljes listát átnézve arra jutott, összesen 251 olyan alapítvány, vagy egyesület volt nyert legalább 15 millió forintot, és ebből a 251-ből 219-nél találtak „erős hatalomfüggést”, ez 87%-os, megdöbbentően magas szám.

De mi a helyzet a megyeszékhelyen és Jász-Nagykun-Szolnok megyében?

Szép számmal találunk egyesületeket, köztük elsőként a Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezetet, akik 9 millió forintért pályáztak, ők elsősorban az állatvédelem területén látnak el közhasznú tevékenységet. Itt tölt be vezető pozíciót Bóka Éva szolnoki önkormányzati képviselő, aki azzal keltett országos figyelmet maga körül, hogy a Szolnoki Többség egykori alpolgármesterének, Miskolczi Lászlónak a leváltását kezdeményezte. 40 darab kennel teljes körű felújítását tervezik, összesen 2,5 milliót kaptak.

Üdítő kivétel az Együtt Ádám Atival Alapítvány, amely rendkívül hiánypótló feladatot lát el, hiszen bentlakásos táboroztatást biztosít speciális igényű, halmozottan sérült gyermekek számára azzal a céllal, hogy a szülőket mentesíteni tudják egy rövid időre, összesen 3,2 millió forintra pályáztak és 2 milliót ítéltek meg nekik. Abban biztosak lehetünk, hogy ez a pénz jó helyre került.

Az Együtt a Hátrányos Helyzetben Élőkért Egyesület a megyeszékhely marginális területein és/vagy mélyszegénységben élő, kiemelten cigány nemzetiséghez sorolható személyek társadalmi integrációjában próbál segíteni, 11 milliót kértek, 2 milliót kaptak.

A „Szandaszőlősért” Egyesület a lakossági összetartozás ösztönzésének és ezáltal a helyi társadalom erősítésének érdekében próbál dolgozni a városrészen belül, kicsit több, mint 5,5 millió forintból 3,5 millióra pályáztak sikeresen.

Nem meglepő, hogy a listán van a szolnoki Márai Sándor Kulturális Polgári Kör. Meghatározásuk szerint a „polgári értékrend népszerűsítését” tűzték ki célul, illetve a megpályázott összegből a Mi újság? ingyenes kiadvány megjelentetését biztosítanák. A szervezet elnöke, M. Román Béla korábban fideszes helyi képviselő volt, illetve nem először támogatja őket a Városi Civil Alap. Szép összeget kaptak, a kért 11-ből 9,5 millió nyertek el.

Ha már kormánypárti összefonódás, Ádám Csaba kormányközeli aktivista csapata, a Tallin-Alcsi Városrészért Egyesület egyaránt itt van, bár szerényebb összeget, a megpályázott 11-ből 2 millió forintot kaptak. A városrész közösségi életének fejlesztéséért, közösségépítéséért dolgoznak, saját meghatározásuk szerint.

Szintén egy városrészre épülő szervezet a Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület, a célcsoportjuk az itt élő 20 ezer embernek rendezvények szervezése, a Panel című ingyenes kiadvány terjesztése. Egy több, mint két évtizede működő egyesületről van szó, szintén 11 millióért pályáztak és 7,5 millió forintban részesültek.

Nemcsak Szolnokon járt jól a Városi Civil Alappal néhány szervezet. Egészen kiemelkedő adat, hogy 37 milliót kapott a Jász Nemzet Egyesület. A Telex úgy ír, az egyesületet Mészárosné Vas Márta, Pócs János bizalmasa képviseli. Mészárosnéról utoljára decemberben írtunk, ő a jászberényi tankerület szakmai igazgatóhelyettese. Akkor az derült ki, hogy egyedül a Jászberényi Tankerületi Központ fenntartása alatt működő iskolák maradtak távol egy teljesen politikamentes, diákoknak szóló programtól, értesüléseink szerint egyenesen megtiltották az iskoláknak a részvételt. Emellett 2019-ben a Fidesz-KDNP támogatásával polgármesterjelölt volt Jánoshidán, de nem választották meg.

Képek: Magyar Honvédség/YouTube (pillanatkép),

Kapcsolódó cikkek